Page 57 - Ambulante handel
P. 57

 ONDERNEMENDE MENSEN/DUURZAME INZETBAARHEID 3
GOEDE BALANS TUSSEN WERK EN PRIVÉ
EEN TWEEDE RANDVOORWAARDE VOOR DUURZAME INZETBAARHEID VAN MEDEWERKERS IS EEN GOEDE BALANS TUSSEN WERK EN PRIVÉ. MAAR DAT IS GEMAKKELIJKER GEZEGD DAN GEDAAN. WANT HOE REGEL JE DAT, ZO’N GOEDE BALANS? HIER VIND JE DE BIJBEHORENDE TIPS.
Bij een kwart van de medewerkers is de ver- houding tussen werk en privé zoek. Dit is een landelijk gemiddelde. Uit onderzoek van de FHKN blijkt dat vooral medewerkers jonger dan 35 jaar hier moeite mee hebben.
Heb jij ook moeite met je werktijden? Of
heb je problemen om de taken op je werk te combineren met je taken thuis? Denk dan eens na over wat in jouw geval zou kunnen bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé.
WE GEVEN JE DRIE TIPS: PLAN JE WERK GOED
Maak een efficiënte indeling van je dag en doe niet teveel dingen tegelijk. Dit geldt zowel voor je werkactiviteiten als voor je activiteiten in je vrije tijd. Zo voorkom je dat de balans teveel naar werk of naar privé verschuift of dat er geen verschil meer zit tussen beide.
PRAAT ER OVER
Voer gesprekken met je leidinggevende over wat zou kunnen helpen om de verhouding tussen jouw werk en privéleven gezond te houden. En stel vast hoe die verhouding er volgens jou uitziet. Niet al je wensen zullen haalbaar zijn, maar vragen staat vrij en in goed overleg – ook met je collega’s – zal meer mogelijk blijken dan je misschien verwacht.
VRAAG VERTROUWEN
Vraag om het vertrouwen en de ruimte om eventuele problemen op het werk aan te kaarten. Hierdoor zullen jij en je collega’s sneller (durven) aangeven wanneer een grens is bereikt. Want gaat het daarna nog verder, dan wordt de kans op ziekteverzuim groter. En dat wil natuurlijk niemand.
 


   55   56   57   58   59