Page 19 - Ambulante handel
P. 19

 ARBORISICO NR. 6
HET WERK IS EN BLIJFT ZWAAR – WAT TE DOEN?
STEL JE WERKT MET VEEL PLEZIER OP DE MARKT, JE GAAT ELKE DAG FLUITEND NAAR HET WERK. MAAR ALS JE HEEL EERLIJK BENT, VIND JE DE WERKZAAMHEDEN TOCH WEL EEN BEETJE ZWAAR. DAT KAN, WANT NIEMAND ZAL BEWEREN DAT HET WERK NIÉT PITTIG IS.
Veel en vaak achter elkaar dezelfde bewe- gingen maken, lang moeten staan... op de pagina’s hiervoor hebben we de meest voor- komende arborisico’s al uitgebreid bij de kop gehad. Bij de besprekingen van de gezond- heidsgevaren die op de loer liggen, hebben we ook de mogelijkheden opgesomd die je kunt inzetten om de risico’s zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Taakroulatie bijvoorbeeld, om zwaar werk met minder belastende werkzaamheden af te wisselen. Of werken met goed materieel. Goede hulp- middelen zijn sowieso een uitkomst.
NIET IEDEREEN IS GEHOLPEN
Onderzoek wijst uit dat niet iedereen die het werk zwaar vindt óók aangepaste werkzaam- heden kan verrichten of hulpmiddelen kan gebruiken. Bijvoorbeeld omdat er geen of te weinig collega’s zijn met wie de taken kunnen worden afgewisseld. Of omdat die collega’s dat niet willen. Maar ook omdat er om welke reden dan ook geen middelen zijn om hulp- middelen aan te schaffen. Wat kan je in zo’n situatie dan nog wel doen?
GA HET GESPREK AAN
Het is lastig om bij je werkgever of collega’s aan te geven dat het werk je te zwaar wordt. Mogelijk ben je bang dat je om deze reden wordt ontslagen. Of je vreest dat je hierdoor gedoe krijgt met je collega’s. Toch is het verstandig om je wensen bespreekbaar te maken. Maar hoe pak je dat aan?
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je geeft aan dat je merkt dat een specifieke taak je te zwaar wordt, dat je dat heel vervelend vindt, maar dat je er toch iets mee wil doen om je werk goed en met plezier te kunnen blijven uitoefenen.
Zeker wanneer je de feedback richting je werkgever of collega’s dicht bij jezelf houdt – dus vooral over jezelf laat gaan – dan kan het haast niet fout gaan. Want wie wil er nou niet dat zijn of haar medewerker of collega met plezier en gezond aan het werk kan blijven? En mocht je er ondanks alles toch niet uitko- men met je werkgever, dan kun je altijd nog advies inwinnen bij de vakbond.

   17   18   19   20   21